Milieu

Green Board

VBA wil bijdragen aan de versnelde energietransitie van gebouwen, door het duurzaam ontwerpen van projecten te bevorderen en nieuwe technologie voor het energiebeheer te integreren. Binnen de Green Board worden concrete oplossingen ontwikkeld, die al onze leden kunnen inzetten om de toekomst van onze planeet te vrijwaren.

Verder lezen

VBA stelde drie prioriteiten voorop om de ecologische voetafdruk van de bouwsector te beperken:

  • het verminderen van de CO-uitstoot;
  • het verminderen van productafval;
  • de circulaire transitie van de bouw.

Het is de taak van de Green Board om deze prioriteiten te vertalen naar concrete acties. De werkgroep is samengesteld uit milieuadviseurs. Zij bestuderen problemen, creëren gemeenschappelijke documentatie en tools en delen goede praktijken en ervaringen.

Onze acties

  • Beperken van de ecologische voetafdruk van de Bouw

    Tussen 2019 en 2022 stelden 25 pilootprojecten criteria voor de CO2-prestaties in de bouwsector voor, en dit in de drie gewesten van ons land. Gezien de huidige klimaatcrisis, verbonden de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen zich ertoe om de CO2-prestatieladder te gebruiken (die ingevoerd werd op vraag van VBA). Ondernemingen die goed scoren op deze schaal hebben een streepje voor bij de toekenning van overheidsopdrachten. Tegelijk betekent dit een boost voor innovaties om de CO-uitstoot beperken.

    Met behulp van modulaire en uitbreidbare instrumenten, kan men het energieverbruik op de werf op verschillende niveaus meten en verzamelen, en dus beter beheersen. Naargelang het geanalyseerde profiel kunnen de kits het energievretende materiaal heel precies aanwijzen en pistes voor verbetering voorstellen.

    Sinds 2021 focust de CO2-beperking op de bevoorradingsketen en de verschillende betrokken spelers. De inspanningen op het gebied van het monitoren van het energieverbruik zullen ook een weerslag hebben voor de werfplanning en -organisatie (wat de verplaatsingen betreft), de vergroening van het voertuigenpark en de systemen om energie op te wekken.

  • Circulaire economie en afvalrecyclage

    Binnen het streven naar een circulaire economie helpen de reeds aanwezige innovatieve afvalbeheerplannen in talrijke pilootprojecten om bouwafval te recycleren en te hergebruiken.

    Zo kunnen onze ondernemingen aanzienlijke schaalvoordelen realiseren, maar ook het afvalvolume beperken.

    De bouwondernemingen kunnen voor hun circulaire transitie gebruik maken van verschillende tools, en ook van platformen met een brede waaier aan gratis informatie en gepersonaliseerde begeleiding.

    De Green Board creëerde tevens pictogrammen om het sorteren en recycleren van werfafval te vergemakkelijken. Ze werden goedgekeurd door de Beroepsfederatie van Recyclagebedrijven.

12/2

En verder…

  • Het terugwinnen van grondwater
  • Aandacht voor milieuvriendelijke producten en nieuwe materialen
  • TankConnect: een oplossing om de traceerbaarheid van het brandstofverbruik ter plaatse te verbeteren en het aankoopproces te optimaliseren
  • Het digitaliseren op milieugebied, met energiemonitoring als prioriteit
  • Het opvolgen van de milieuwetgeving in de drie gewesten van ons land

Circulariteit in de Bouw: een referentieproject op de ZIN-site

Best practice:

Het Marie-Elisabeth Belpaire-gebouw wordt het eerste circulaire kantoorgebouw in België.  Het maakt deel uit van de ZIN-site, het ombouwproject van het WTC-complex in de Brusselse Noordwijk. 95% van de materialen van de vroegere WCT 1- en WCT 2-torens worden behouden, opnieuw gebruikt of gerecycleerd. Daarnaast zijn meer dan 30 nieuwe materialen gecertificeerd circulair.

Door te kiezen voor innovatieve en duurzame bouwmethodes wil dit project ook andere spelers uit de sector overtuigen om de weg van de circulaire economie in te slaan.

En voor 2022…

De Green Board bevestigt zijn milieuambities. In 2022 willen wij, naast het verderzetten van de lopende projecten, vooruitgang boeken met:

  • het monitoren van het energieverbruik op de werven;
  • de milieurapportering, met het bepalen van eenvoudige en vergelijkbare duurzaamheidscriteria en -indicatoren;
  • het opmaken van een actieplan voor de beperking van de CO2-uitstoot in de sector;
  • het delen van informatie en het bewustmaken van onze ondernemingen van de circulariteitsuitdagingen.