Wijzigingen in de wetgeving

Legal Board

Het is de missie van de Legal Board onze ondernemingen te informeren rond juridische kwesties die van belang zijn voor de bedrijfswereld.  De Legal Board deelt in de eerste plaats informatie over de juridische actualiteit en reikt onze leden praktische oplossingen aan voor hun dagelijkse werking.

Verder lezen

Wij trachten het de ondernemingen gemakkelijker te maken door ervaringen te delen, vanuit een evenwichtige mix van externe expertise en interne uitwisseling. Op die manier kunnen we collega’s ontmoeten die met gelijkaardige problemen te maken krijgen en hun onderneming willen behoeden voor eventuele conflicten of moeilijkheden.

Onze acties

  • Covid-19: delen van informatie en zoeken van praktische oplossingen

    In 2020 en 2021 had covid-19 een grote impact op de bouwsector. De gezondheidscrisis en de coronamaatregelen (lockdowns, quarantaine, isolatie…) stelden problemen voor de uitvoering van bepaalde contracten, onder meer op het niveau van personeel, materiaal, relaties met klanten, leveranciers of onderaannemers. En ondertussen veranderde de wettelijke context onophoudelijk.

    Hoe verkrijg je een compensatie voor geleden schade en kosten ten gevolge van de coronamaatregelen in 2020? In principe vergoedt de regering de kosten in verband met overheidsopdrachten. Welke regelgeving geldt voor werknemers die in het buitenland verblijven, of voor Belgen die terugkeren uit vakantie in het buitenland? Het zijn vragen waarop de Legal Board de voorbije twee jaar het antwoord zocht om VBA-leden zo goed mogelijk te ondersteunen.

  • Modelcontract voor onderaannemers in private opdrachten: aanpassing aan de nieuwe wetgeving

    Op 1 december 2020 trad een nieuwe wet in werking, die onrechtmatige bedingen in B2B-contracten verbiedt. Een beding wordt geacht onrechtmatig te zijn, wanneer het op zich of in combinatie met andere, een duidelijk onevenwicht schept tussen de rechten en plichten van de partijen in het contract. Naast dit algemeen verbod, voert de nieuwe B2B-wet ook een dubbele lijst met onrechtmatige bedingen in: een ‘zwarte’ lijst (onder alle omstandigheden onrechtmatig geachte bedingen) en een ‘grijze’ lijst (onrechtmatig geachte bedingen tot bewijs van het tegendeel).

    We pasten ons modelcontract voor onderaannemers in private opdrachten  aan om te beantwoorden aan de nieuwe wetgeving.

    De regeling geldt niet voor overheidsopdrachten en de daarvan afhankelijke contracten. Voortaan bestaan er dus twee verschillende modelcontracten: voor private en publieke opdrachten.

    Eind 2021 volgde een nieuwe update naar aanleiding van de aanpassing van de regelgeving rond de B2B-betalingstermijnen.

12/2

En verder…

  • Grote vooruitgangen met betrekking tot de prijsherzieningsindexen
  • Veranderingen in verband met burenhinder naar aanleiding van de herziening van het deel rond het eigendomsrecht in het Burgerlijk Wetboek
  • Schade aan nutsleidingen: risico’s van werken, praktisch advies en informatiebronnen voor juristen en technici
  • Schijnzelfstandigen
  • De juridische aspecten van de transitie van papier naar digitaal

Opleidingscyclus rond contractuele risico’s en strategieën

Best practice:

De contractuele relaties zijn steeds complexer en de risico’s voor de ondernemers nemen sterk toe. Tegen die achtergrond zijn een gedegen risicoanalyse en risicomanagement noodzakelijk bij de uitvoering van een contract.

Daarom lanceerden we in 2021 de opleidingscyclus ‘Contractuele risico’s en strategieën’. Tijdens de eerste sessie (in oktober 2021) kregen de deelnemers de tools in handen om de contractuele risico’s en technieken gestructureerd in kaart te brengen, evenals de mogelijke strategieën om ermee om te gaan. De tweede sessie (rond het jaareinde) bood meer concrete inzichten in de contractuele risico’s, het wettelijke kader en de mogelijke strategieën voor overheidsopdrachten.

De cyclus wordt vervolgd in 2022, met een derde sessie rond de contractuele risico’s en strategieën voor de private opdrachten en een vierde sessie waar de verworven kennis in de praktijk wordt gebracht.

Opleidingscyclus - sessie 1

Opleidingscyclus - sessie 2

En voor 2022…

De Legal Board blijft oplossingen zoeken voor de juridische vraagstukken van onze leden. In 2022 willen we, naast het verderzetten van de lopende projecten, vooral inzetten op:

  • de hervorming van de erkenning;
  • de tijdelijke maatschappen: herzien typecontracten